Az arcfelismerő technológia használata növekszik, de a szabályozó óva int az adatvédelmi megfelelési követelményektől. Az arcfelismerő technológia használata ma már számos iparágban elterjedt, mivel a fejlődő technológia megkönnyíti az alkalmazását.

Az Ausztrál Információs Biztos Hivatala (OAIC) azonban felhívta a szervezetek figyelmét, hogy gondoskodniuk kell arról, hogy a biometrikus adatokat ne gyűjtsék jogellenesen vagy szükségtelenül e technológia használatával. Ezen túlmenően, minden ilyen információt úgy kell tárolni és felhasználni, hogy az összhangban álljon az adatvédelmi törvény követelményeivel és a magánélet védelmével kapcsolatos általános elvárásokkal.

Az OAIC a közelmúltban megállapította, hogy az arcfelismerő szoftvercég, a Clearview AI több szempontból is megsértette az adatvédelmi törvényt, többek között azzal, hogy beleegyezés nélkül és tisztességtelen módon gyűjtött érzékeny információkat. Az OAIC arra utasította a céget, hogy hagyjon fel az ausztrálokkal kapcsolatos információgyűjtéssel, és töröljön minden olyan információt, amelyet már gyűjtött.

Az elhatározás az Egyesült Királyság Információs Biztosának Hivatalával (ICO) folytatott közös vizsgálat nyomán született a Clearview AI-vel kapcsolatban. Az ICO azonban továbbra is fontolgatja a következő lépéseit, valamint az Egyesült Királyság adatvédelmi törvényei értelmében esetlegesen meghozandó formális szabályozási intézkedéseket.

A Clearview AI arcfelismerő rendszere több mint hárommilliárd képből álló adatbázist foglal magában, amely közösségimédia-platformokról és más nyilvánosan elérhető webhelyekről készült. A rendszert a bűnüldöző szervek számára kínálják szerte a világon, és lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy feltöltsenek egy fényképet az egyén arcáról, és megtalálják az adott személyről az internetről gyűjtött egyéb arcképeket. Ezt követően azonosítás céljából linket mutat arra, ahol a fényképek megjelentek. A Clearview AI 2019-ben és 2020-ban Ausztráliában biztosította termékének kipróbálását a Commonwealth és az állami bűnüldöző szervek számára, az OAIC vizsgálata pedig az ausztrál szövetségi rendőrség által a technológia próbahasználatával kapcsolatban még mindig befejezés alatt áll. Az OAIC nem rendelkezik joghatósággal az állami bűnüldöző szervek vizsgálatára.

A döntés egy másik közelmúltbeli döntés nyomán született, amelyben a biztos azt is megállapította, hogy az arcfelismerő technológia használata nem felel meg az adatvédelmi törvényben az érzékeny információk gyűjtéséhez szükséges hozzájárulás megszerzéséhez szükséges követelményeknek.

Author

Write A Comment