A munka jövőjében továbbra is számos területen szükség lesz az emberi erőre és kézügyességre. Lehet, hogy sok minden már automatizálható és a robotok számos munkát fognak átvenni, de a fizikai munka jelentősége a jövőre nézve is nagy lesz.

A fizikai munkától a kognitív munkán át azonosítottak egy felmerülő igényt az úgynevezett szívre hagyatkozó munkákra is, mint a döntéshozatal, ítéletek meghozása bizonyos szituációkban, vagy mondjuk a konfliktusok kezelése. Valójában, mivel a robotika és a mesterséges intelligencia megváltoztatja számos munka jellegét, az embereknek egyre inkább szükségük lesz a nem rutinszerű munkára, és azokra a tevékenységekre, amelyben számít például egy csapattal való együttműködés az összetett döntések meghozatala érdekében.

A munkavégzés a kézzel történő munkáról, mint az intenzív fizikai munka, izmokat igénylő nehéz munka) a kognitív munka irányában változott az utóbbi évtizedekben és valóban ma már nagyobb a kereslet az intellektuális, irodai munkára, mint talán eddig bármikor.

Azonban nem szabad, hogy ez bárkit is megtévesszen, hiszen a fizikai munkának a szerepe továbbra is nélkülözhetetlen számos iparágban. Természetesen azt már látni lehet, hogy a robotika fejlődése révén, a robotok képesek lesznek átvenni számos munkát, amely eddig az emberi erő köré épült és ennek persze meglesznek az előnyei. Azonban sokan szeretik a fizikai munka előnyeit, érzik, hogy megfelelő kereteken belül ez egy egészséges munkavégzés és hatékonyan és pontosan végzik el a feladataikat. Ez pedig azért kérdéses még egyelőre viszonylag sok területen a robotok munkájával kapcsolatban.

Author

Write A Comment