A cégek általában foglalkoztatnak jogászokat, könyvelőket, mivel az üzleti és gazdasági tevékenységeknek számos jogi és adóügyi vetülete van. Az esetlegesen felmerülő adóellenőrzési kötelezettségek pedig még inkább megkövetelik a jogászok és könyvelők hozzáértő munkáját, adott esetben közbenjárásukat.

Többféle adóügyi vizsgálat is létezik, ezek közül maga az adóellenőrzés egy célzott, progresszív típusú vizsgálat, amelynek mindig van valami konkrét előzménye. Például gyakran előfordul, hogy a kevésbé szigorú, rutin jellegű jogkövetési vizsgálatokat a cég nem veszi komolyan, és elmulaszt olyan korrekciókat, amelyek az adóellenőrzés során már szigorúbb vizsgálat vagy szankció alá esnek majd.

Mivel az adóügyi vizsgálatok nyelvtanilag és módszertanilag is meglehetősen komplikáltak, illetve bürokratikusak, ezért sok esetben a szakemberek számára is alapos értelmezésre szorulnak. Nem ritka, hogy a cégek által alkalmazott könyvelők a jogi részekben, a jogászok pedig az adóügyi kérdésekben pontatlanok, ezért az adóellenőrzés menedzselésére érdemes felkérni specifikusan képzett szakembert.

Ha egy jogkövetési vizsgálatban az adott cég gondatlanul járt el, akkor a következő, szigorúbb ellenőrzések során a megfelelően felkészült ügyvéd sokat menthet az ügyön. Érdemes tehát az adóellenőrzésre képzett jogászok szolgáltatását igénybe venni, mert így komoly szankciókat, bírságokat tudunk elkerülni vagy mérsékelni cégünk számára.

Author

Write A Comment