A magyar kormány az év befejeztéig 500 millió forint pályázati támogatást kínál a kistelepülések számára a rendezési tervek elkészítéséhez, felgyorsítva ezzel a tervezett infrastrukturális és turisztikai beruházások létrejöttét, valamint faragva ezáltal az önkormányzatok adminisztratív terheiből. Ezt pedig a jól kidolgozott Magyar Falu Program által tervezi megvalósítani.

A nemrégtől elérhetővé vált az a bizonyos félmilliárd forintos vissza nem térítendő támogatási összeg, amelyre az 5000 főnél kevesebb lakosságú kistelepülések pályázhatnak a Magyar Falu Program keretein belül, települési tervük elkészítésére, 500ezer-3 millió forint értékben.

A kormány jövőre és az azt követő évben további 1,5-1,5 milliárd forint támogatást szeparál el erre a célra a Magyar Falu Programmal, ezzel is segítve a kis önkormányzatok munkáját. A településfejlesztés területén ilyen mértékű támogatásra az elmúlt 15 évben nem volt példa, az önkormányzatok ugyanis eddig központi támogatás nélkül látták el jogszabályi feladataikat.

A pályázat kiegészíti a Magyar Falu Program komplex rendszerét, melynek az összes eleme a kistelepülések megerősítését, fejlesztését, a mindennapi életben rájuk nehezedő terhek minimalizálását tartja szem előtt.

A pályázat a Miniszterelnökség Területi Közigazgatási Államtitkársága és a Magyar Falu Program felügyeletével jön létre. Ez a rendkívül előnyös felhívás és a pályázattal kapcsolatos további információk a Lechner Tudásközpont online elérhetőségén található.

Author

Write A Comment