Az építkezéseknél általában egy jól megválasztott és kialakított kerítés „teszi az i-re a pontot”. Hazánkban ez különösen nagy szerepet játszik, mivel a védekezésre és a privát szféra körülhatárolására nagyobb igényünk van, mint akár az osztrák szomszédjainknak, akik sok esetben kerítések nélkül, nyitott, parkos jelleggel építkeznek.

Gyakran előfordul, hogy a kerítés megválasztásával kapcsolatban nincs elképzelésünk vagy ez a feladat az építkezés legvégére marad, amikor már a motiváció és az anyagi lehetőség is jelentősen lankad. Időnként az is megesik, hogy makacsul ragaszkodunk egy olyan konkrét, akár extrém elképzeléshez, amely valami miatt nem optimális megoldás. Bárhogyan is állunk, a következő tényezőket vizsgáljuk meg, mielőtt kiválasztjuk a potenciális kerítésünket:

Stílusbeli szempontok:

Az ízlésünk persze részben szubjektív dolog, azonban érdemes odafigyelni arra, hogy a kiválasztott kerítés lehetőleg illeszkedjen a mikro és makro környezethez. Legyen összhangban a ház stílusával, valamint az adott utcában, környéken ne legyen tájidegen elem.

Pénzügyi megfontolások:

A kerítésen nem érdemes spórolni, mert egyértelműen ronthatja az ingatlanunk összképét, illetve később már nem biztos, hogy lesz kapacitásunk változtatni rajta. Ugyanígy a túlköltekezéstől is tartózkodjunk, így a rászánt keret legyen arányos a teljes ingatlan értékével.

Minőségi faktorok:

A kerítéstípus megválasztásakor részletesen gondoljuk át a szavatossági kérdéseket: adott éghajlaton milyen amortizációval számolhatunk, ez ügyben milyen későbbi felújítási áldozatokat vagyunk képesek vállalni? Vagy szintén fontos eldöntendő kérdés, hogy milyen mértékű védelemre van szükségünk, ez ügyben milyen anyag és kialakítás lesz optimális számunkra?

Author

Write A Comment