Külső tényezők, mint például az időjárás, jelentősen befolyásolják a szervezet működését. Ezt a reumás betegek tudják a legjobban: amint rosszabbra fordul az idő, ízületeik sajogni kezdenek, végtagjaikban pedig hasító fájdalmat éreznek. Ez az, amiről szinte mindenki hallott már, ha (még) nem is kellett átélnie, megszenvednie.

Kevesen tudják azonban, hogy nemcsak az időjárási frontok “élesíthetik be” az ízületi panaszokat, mert azokat a stressz és a lelki problémák is kiválthatják. Méghozzá életkortól függetlenül!

Mi ennek az oka?

Szervezetünkben stressz hatására úgynevezett stresszhormonok (pl. adrenalin) képződnek, és ezek a hírvivő anyagok befolyásolják a sejtek működését. Stressz hatására olyan nagy mennyiségű hormon szabadul fel, mintha támadási vagy menekülési helyzetbe került volna az ember. Mivel azonban fizikai igénybevételről szó sincs, a szervezet nem tudja levezetni az ily módon felszabadult energiát. A felgyülemlett energia feszültséget, ingerlékenységet okoz, amely gyakran izom- és ízületi fájdalmak formájában nyilvánul meg.

Sem a kopásos-degeneratív, sem a gyulladásos eredetű mozgásszervi betegségekről nem állíthatjuk természetesen, hogy kizárólag a stressz vagy egyéb lelki tényezők okoznák. Az azonban bizonyosan állítható, hogy lefolyásukat és a fájdalmak mértékét a stressz jelentősen befolyásolja.

Az izmok és a stressz

Ha szorongunk, akkor feszültek és idegesek vagyunk. Izmaink megfeszülnek, tónusuk fokozódik. Ez az oxigén-igény növekedésével jár együtt, több energiát is fogyaszt. Ezért érezhetjük estére olyan fáradtnak magunkat, mintha egész nap követ törtünk volna.

Lazítson! Menjen el moziba, színházba, szaunába vagy igyon meg a finom koffeinmentes teát – vagy csak tegye azt, amihez éppen kedvet érez…

A röntgennel igazolható anatómiai elváltozások és a fájdalom egyáltalán nincs szoros összefüggésben egymással! Előfordul, hogy igen heves fájdalmak esetén is csak minimális a röntgenen látható eltérés. De ennek az ellenkezője is lehetséges: súlyos gerincváltozás derülhet ki mintegy véletlenül, ami a betegnek semmiféle problémát nem okoz.

Civilizációs ártalom

Civilizált társadalmunkban egyre több stressz leselkedik ránk. Nemcsak a szomorúság, magány, hanem a munkahelyi rivalizálás, az anyagi gondok is hatással vannak testi-lelki egészségünkre. A jövőt érintő félelmek is sokakat nyomasztanak a mai, maximális teljesítményt követelő társadalomban.

Author

Write A Comment